Songs with Roots

Een etnomusicoloog? Dat was Alan Lomax. De Amerikaan schuimde vorige eeuw de hele aardbol af op zoek naar de mooiste volksliederen. Voor Zonzo Compangie is zijn gigantische archief een onuitputtelijke bron gaan vormen voor een resem projecten onder de noemer Songs with Roots of Liedjes met Wortels, zo je wilt.

Het startte allemaal met een eerste cyclus waarin zangeres Soetkin Baptist en luitist Jan Van Outryve de verhalen van het bijzondere meisje Elan vertelden. Met niets meer dan een stem, een ukelele en een luit betoverden Soetkin en Jan hun publiek met een eenvoudig, eerlijk en ontroerend concert. Daarna bundelden zangeres Aline Goffin en Jan de krachten voor een vervolg, daarbij ondersteund door illustraties van het Portugese supertalent Beatriz Bagulho.

Na de duoconcerten werd het tijd voor een zeskoppige band onder de noemer Liedjes met Wortels XL. Dat concept kreeg in 2022 een speciale editie in een samenwerking met de Deutsche Oper am Rhein in Duisburg en in 2024 met het het strijkorkest Bryggen en Concertgebouw Brugge.

Het project leverde ook twee prachtige cd's op: Liedjes met Wortels I en Liedjes met Wortels II.

In het najaar 2024 krijgt het archief van Alan Lomax een nieuw eerbetoon met een vijfkoppige superband. Jan Van Outryve maakt opnieuw de selectie en verzorgt de arrangementen. De wondermooie stemmen van Aline Goffin, Enicé Mokamba en Amel Sdiri doen de rest en krijgen Bert Bernaerts en Tijl Piryns in steun.