Songs with Roots

Alan Lomax? Misschien zegt de naam van deze Amerikaanse folklorist en musicoloog je niet veel, maar zijn nalatenschap is goud waard. Vorige eeuw wijdde hij heel zijn leven aan het verzamelen van liedjes, verhalen en culturele tradities van over de hele wereld.

Voor Zonzo Compagnie vormt het archief van Lomax een onuitputtelijke bron voor projecten onder de noemer Songs with Roots (of Liedjes met Wortels, zo je wilt). Want de waarde van lokale volksmuziek is onbetaalbaar, de herinneringen en rituelen die eraan verbonden zijn evenmin.

Onder impuls van luitist Jan Van Outryve begon het met Liedjes met Wortels dat met Jan en zangeres Soetkin Baptist de wereld veroverde. Daarna gebeurde hetzelfde met Liedjes met Wortels II, dat dit keer met Aline Goffin, het publiek wist te betoveren met een eenvoudig, eerlijk en ontroerend concert. 

Beide cycli leverden twee prachtige cd's op. De band die daarvoor instond, veroverde vervolgens als Liedjes met Wortels XL de podia met bruisende concerten.

Songs with Roots - city

Songs with Roots nestelt zich ook graag in een stad, een wijk of dorp. Waar Alan Lomax nog op reis moest om zijn liederen te archiveren, zijn ze nu met migratiestromen op vele plaatsen terechtgekomen. Daar gaan we op zoek naar liederen en de verhalen van mensen met wie ze meereisden om ze vervolgens in al hun schoonheid weer tot klinken te brengen.

Zo landden we in 2022 in het mobiele klanklaboratorium van de Deutsche Oper am Rhein in Duisburg, midden in de veelkleurige wijk Bruckhausen. Zes weken lang werd deze UFO omgetoverd tot een bruisende, creatieve ontmoetingsplaats voor alle nieuwsgierige Duisburgers. 

Samen met Concertgebouw Brugge gingen we in het voorjaar van 2024 binnen bij de inwoners van Zeebrugge op zoek naar bijzondere liedjes met een uniek verhaal. We keken binnen in de huizen en de harten van de Zeebruggelingen en gingen in gesprek over hun kindertijd en hun muzikale herinneringen. In Songs with Roots werden hun liedjes en verhalen getransformeerd in een multimediale concert dat heel dicht bij de mensen en hun relaas stond.

Radio Lomax

Om het project extra kracht bij te zetten, lanceerde Zonzo Compagnie in 2024 Radio Lomax. Een band die in diverse bezettingen - van klein en intiem, tot groots en uitbundig - het repertoire van Songs with Roots verder uitdragen. Soms met liederen uit het Lomax-archief, maar vaak ook met songs gevonden bij jou om de hoek.